Μαγειρική
Σε αυτή τη σελίδα σας παρουσιάζουμε μερικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής των Μητάτων.
Προζύμι – “Αλατσοπρόζυμο”
Κάθε χρόνο ανανεώνουμε το προζύμι. Πετάμε το παλιό και φτιάχνουμε φρέσκο. Πώς;
Τη Μεγάλη Τετάρτη παίρνουμε αλεύρι από το ευχέλαιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή με το λαδοφάναρο παίρνουμε φως από τον επιτάφιο(από τα 4 κεριά του). Επίσης παίρνουμε λουλούδια από τον ανθοστολισμένο σταυρό του επιταφίου. Με το φως του φαναριού ανάβουμε φωτιά για να ζεστάνουμε νερό(αγιασμό). Ανακατεύουμε το αλεύρι με το ζεστό νερό και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη να μην είναι πολύ σφιχτή. Φυλάμε τη ζύμη σε πήλινο σκεύος και τοποθετούμε απάνω της τα λουλούδια. Τα σκεπάζουμε με αντρικά μάλλινα εσώρουχα – για να γίνει το προζύμι “δυνατό”! Την επομένη το προζύμι έχει φουσκώσει και είναι έτοιμο. Το αλατίζουμε και το φυλάμε σκεπασμένο. Αυτό που φυλάσσουμε μπορεί να είναι ένα – ενάμισι κιλό περίπου. Για να αυξήσουμε την ποσότητα, όταν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε παξιμάδια, από το προηγούμενο βράδυ αναμειγνύουμε το προζύμι με χλιαρό νερό και αλεύρι, ζυμώνουμε καλά και φυλάσσουμε σε πήλινη λεκάνη, σκεπασμένο με μάλλινα πανιά και το βάζουμε δίπλα στο τζάκι. Το πρωί έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα προζύμι για να ζυμώσουμε τα παξιμάδια μας ή ότι άλλο θέλουμε να φτιάξουμε και από αυτό θα φυλάξουμε πάλι με αλάτι για την επόμενη φορά.
Παξιμάδια
Έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των Κυθηρίων, αφού πολλές φορές δεν υπήρχε χρόνος για χασομέρι στη δουλειά. Έτσι ένα, δύο παξιμάδια στο πόδι ήταν και είναι μία χορταστική λύση. Επίσης Δυο – τρία παξιμάδια βρεγμένα και δύο κουταλιές τσιριγώτικο μέλι απλωμένο πάνω τους είναι το καλύτερο γρήγορο έδεσμα!
Υλικά
1 βαθύ πιάτο σμιγό αλεύρι (μισό από στάρι και μισό από κρθάρι)
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο χλιαρό.
λίγο αλάτι, προαιρετικά
Η δόση αυτή φτιάχνει ένα ρατσόνι παξιμάδια. Αναμιγνύεται το αλεύρι με το λάδι και τρίβουμε καλά με τις παλάμες μας να διαλυθούν οι σβόλοι που έχουν σχηματιστεί. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε το προζύμι που έχουμε φτιάξει από το βράδυ. Χρησιμοποιώντας το αλατσοπρόζυμο. Με χλιαρό νερό διαλύεται το προζύμι μέχρι να γίνει χυλός. Έπειτα αναμιγνύονται όλα μαζί και ζυμώνονται καλά. Για να μη κολλάει η ζύμη ρίχνουμε λίγο λάδι στις άκρες της ζύμης ή στα τοιχώματα.
Αφού ζυμώσουμε καλά, φτιάχνουμε το ρατσόνι ή τα ρατσόνια αν βάλουμε περισσότερες δόσεις των υλικών μας. Για να έχουν τα παξιμάδια μας ωραίο πέλος (λεία και γυαλιστερά στο επάνω μέρος) μετά το σχηματισμό του ρατσονιού και πριν το κόψουμε, το αναστρέφουμε μέσα στο ταψί έτσι ώστε οι κολλήσεις της ζύμης να πάνε προς τα κάτω. Τα ψήνουμε σε φούρνο όχι πολύ δυνατά. Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμα, κόβουμε ένα παξιμάδι και το πιέζουμε με το δάχτυλο. Αν δεν κολλάει και επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα, τότε είναι έτοιμο. Ξεκολλάμε τα παξιμάδια και τα απλώνουμε στα ταψιά. Σε πολύ αδύνατο φούρνο γίνεται το φρυγάνισμα. Απολαύστε τα!
*Ρατσόνι ονομάζεται το κομμάτι της ζύμης με σχήμα φρατζόλας που θα κοπεί σε 10 – 12 παξιμάδια.
Μελόχοντρος
Παρασκευάζεται κυρίως από τους μελισσοκόμους αφού για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το νερό που πλένονται τα απολεπίσματα των κερηθρών(δηλαδή το κερί με το οποίο οι μέλισσες καλύπτουν – σφραγίζουν το ώριμο μέλι) – τη χούμελη. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε χούμελη διαλύοντας μέλι στο νερό. Για το χόντρο αλέθουμε σιτάρι στο χερόμυλο. Κοσκινίζουμε στην κνισάρα(κόσκινο) και χωρίζουμε το αλεύρι από το χόντρο. Βράζουμε ένα μέρος χούμελη με τέσσερα μέρη χόντρο. Όταν βράσει ο χόντρος(πάντα σε σιγανή φωτιά) ρίχνουμε και το αλεύρι για να δέσει.
Το σερβίρουμε σε πιάτα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε καθαρισμένα αμύγδαλα. Τρώγεται φρέσκος ή μπορεί να αποξηρανθεί στον ήλιο και να φυλαχτεί για το χειμώνα. Συνοδεύει τέλεια την τσιπούρα.